Ledare

Elisabeth Sandlund: Polisen måste ändra sig – förbjud nazistmarschen i Göteborg!

Demonstrationen hotar utan tvekan allmän säkerhet.

Åskådare. Polisen tittade på men ingrep inte när Nordiska motståndsrörelsen testade vad som sker vid en otillåten demonstration i Göteborg den 17 september.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Bokmässan i Göteborg har i mer än tre decennier varit en höjdpunkt i svenskt kulturliv. Här har författare, förläggare, bibliotekarier, lärare, journalister och helt vanliga bokläsare mötts och umgåtts med varandra. Här har åsikter stötts och blötts, ibland i lågmälda samtal, ibland i hetsiga diskussioner, och nya insikter vunnits. Är det så illa att den tiden är förbi?

Blir 2017 års bokmässa för alltid förknippad med det slag om Göteborg som hotar när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen drabbar samman med såväl motdemonstranter som polismakt?

Risken är överhängande. Förvaltningsrätten i Göteborg har försökt hitta en kompromiss mellan att totalförbjuda NMR:s demonstration och att godkänna polisens beslut genom att korta av demonstrationsvägen. Domstolen kräver att tåget upplöses på behörigt avstånd från synagogan där stadens judar samtidigt samlas till årets viktigaste högtid, Jom kippur.

Läs mer: Judiska föreningen oroas över nazistmarsch vid synagogan

NMR har omedelbart förklarat att man inte tänker bry sig om domstolens beslut. Organisationen har förberett sig genom att häromveckan testa polisens förmåga och/eller vilja att ingripa mot en olaglig demonstration, ett test som utföll till NMR:s belåtenhet. Polisen tittade på men agerade inte när fanor med nazistiska symboler paraderades på Göteborgs gator.

Det är med andra ord upplagt för konfrontation på lördag. Inte med ord och argument utan med våld och vapen.

Läs också: Marcus Birro: Att nazisterna får marschera är en fruktansvärd skam

Göteborgspolisen har hävdat att de i yttrandefrihetens namn inte kan förbjuda andra demonstrationer än sådana som hotar den allmänna säkerheten. Nu är det uppenbart att den sammanlagda effekten av polisens valhänta hantering av NMR:s ansökan, organisationens provokativa förövning och Förvaltningsrättens välmenande men halvhjärtade utslag lett fram till en situation där den allmänna säkerheten är allvarligt hotad.

Besökarna till bokmässan, de som flanerar i höstsolen, butiksinnehavarna med skyltfönster mot gatorna – alla är de hotade till liv och lem. Endast fantasin sätter gränser för hur illa det kan bli för människorna i synagogan med en numera tillståndslös demonstration av upphetsade nazister alldeles i närheten.

Göteborgspolisen måste lägga in backen och ge ett omedelbart besked om att omständigheterna har ändrats så att NMR:s demonstration inte längre är tillåten.

Och polisen måste ta konsekvensen av detta beslut och förbereda sig att ingripa med kraft mot varje tendens till olagliga manifestationer från nazisternas sida. Hur väl de går i takt och exakt vad deras symboler står för är i det här läget ointressant. De utgör ett hot mot säkerheten som inte får negligeras.

Och bokmässan då? Vad har den med saken att göra? Tyvärr alldeles för mycket.

NMR dras till evenemang där de räknar med att kunna få stor uppmärksamhet. Dessutom är det inte omöjligt att det finns ett samband mellan beslutet att bereda högerextrema Nya Tider plats på årets mässa och den morgonluft som Nordiska motståndsrörelsen vädrat.

Utan det första hade vi kanske inte behövt oroa oss för det andra, att lördagen den 30 september blir en våldets och hatets dag i Göteborg.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig