19 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Felicia Ferreira: Tvivlet – en dörr till trons djup

Människor måste få vrida, bända och samtala om sin tro, skriver Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

###
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.
”Jag håller på riktigt på att tappa min tro, och det stör mig inte. Inget stör mig. Jag är så lycklig nu. Jag känner frid…” Citatet (fritt översatt från engelska) kommer från den australiensiske låtskrivaren och tidigare Hillsong-lovsångsledaren Marty Sampsons instagramkonto (nu raderat).

Det finns så många frågor som ”ingen” talar om, skriver han vidare. Predikanter som faller, att så få mirakler sker och att Bibeln är så full av motsägelser. Det är några exempel på saker som Sampson upplevt har mötts av en tystnadens kultur.

Det är en sorg att en ung lovsångsledare når 40-årsåldern utan att som det verkar ha fått med sig en stadig teologi som håller även när undren uteblir.

Detta är dessutom bara några veckor efter att den amerikanske pastorn Joshua Harris också deklarerade att han lämnat sin kristna tro.

Reaktionerna låter naturligtvis inte vänta på sig när mer eller mindre offentliga personer och ledare så tydligt tillkännager att de överger tron.

I fallet Marty Sampson reagerar en hel del kristna med förvåning: dessa frågor brottas vi med och samtalar om i församlingen hela tiden, för att inte säga de senaste 1500 åren, säger några. Andra konstaterar att de varit i sammanhang där tvivel eller svåra teologiska frågor sopas under mattan och läser därför hans inlägg med en igenkännande klump i magen. De känner igen tvivlet, svårigheten att prata om det – och tystnaden.

När den här typen av berättelser kommer fram i ljuset (långt ifrån alla gör det) kan de förhoppningsvis leda till en påminnelse för kyrkan om vikten av att vara en plats med högt i tak.

Där människor får vända, vrida, bända, samtala och ibland under tårar få chansen att upptäcka en kristen tro som håller. Frågorna som Sampson lyfter måste få leva i församlingens mitt. På sikt är det en överlevnadsfråga för kyrkan.

Visst finns alltid risken att intellektualisera och rationalisera tron så till den grad att det inte finns något utrymme för den andliga dimensionen eller för att förnimma en reell gudsnärvaro. Det andra diket kan bli att i rädsla tysta eller ignorera all form av tvivel. Men tvivlet är ofta dörren till trons djup. Här är de gamla kyrkornas långsamhet något att lära av. Det är inte vi som skall bära tron, det är tron som bär oss.

Som kristen är det lätt att hamna i slentrian, så att de djupaste sanningarna fördunklas av vardagens rationella dimmor. Här kan det uppstå osäkerhet.

Kanske är det viktigt att låta skrift förklara skrift, istället för att försöka låta skrift bortförklara vår kunskap och erfarenheter. Det saknas inte exempel på människor i Bibeln som genomlevt allt mörker och tvivel vi kan föreställa oss. Tomas tvivlaren, Job, Elias dödslängtan vid bäcken Kidron, Jona, patriarkernas alla irrvägar är bara några exempel.

Vi är inte de första som brottas med de stora frågorna, vi möter dem tillsammans med många andra.

Läs även Joshua Harris lämnar tron och ångrar sin bok - "jag har sårat många"

Felicia Ferreira

Felicia Ferreira

Felicia Ferreira är Dagens chefredaktör och vd.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar