18 april 2021

En tidning på kristen grund



Ledare

Här är de nominerade till Årets opinionsbildare 2019

Vem har bäst på kristen grund och på ett föredömligt sätt gjort avtryck i samhällsdebatten under 2019? Så löd kriterierna för Årets opinionsbildare 2019. Svaret får vi på Dagengalan den 16 november i Ryttargårdskyrkan i Linköping, där utmärkelsen delas ut för första gången. Här är de nominerade.

1 av 2

Alla Dagenläsare har under hösten haft chansen att komma in med nomineringar. Juryn som består av Dagens opinionsredaktion, har valt ut tre slutkandidater som vi får möta under Dagengalan i ett samtal om kristen opinionsbildning, och om deras hjärtefrågor.

De har en sak gemensamt: De är brinnande personer som utan att förtröttas arbetar för att väcka opinion, inte för egen vinning utan för att åstadkomma förändringar på viktig samhälls­områden.

Under 2019 har de var och en på olika sätt lyckats nå ut med sitt budskap även utanför kyrkans värld. De är alla värda att uppmärksammas även om bara en av dem kommer tilldelas priset, 10 000 kronor att använda till det ändamål pristagaren själv väljer.

Årets slutkandidater är Madeleine Sundell, Micael Grenholm och Nuri Kino.

Madeleine Sundell

Född 1984, jurist, nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människo­handel.

Redan under studietiden fick Madeleine Sundell upp ögonen för människorättsfrågor. Hennes arbete syftar till att motverka modernt slaveri och göra människohandels brottsoffer synliga, ute i världen, likväl som i Sverige. Nyligen valdes Sundell till ordförande i Plattformen Civila Sverige mot människohandel.

Under år 2019 har hon lyft människohandelsfrågan i Sverige till en ny nivå genom att sätta press mot Sveriges regering och politiker. Detta har bland annat lett till uppmärksamhet från Europarådets expertkommitté och till att Riksrevisionen har inlett en granskning av Sveriges arbete mot arbetskraftsexploatering.

Madeleine Sundell har dessutom varit drivande bakom kampanjen ”Sanningen bakom låga priser” som har uppmärksammat offrens utsatthet och fått genomslag i medierna och under Almedalsveckan.

Hon har turnerat landet runt med dokumentärfilmen ”Safe Havens” för att engagera allmänheten och fånga upp nya aktörer i kampen mot människohandel i olika städer och branscher.

Micael Grenholm

Född 1991, pastor i Mosaik­kyrkan i Uppsala, författare med ett stort engagemang i en lång rad frågor.

Om denna bredd vittnar Grenholms egen presentation av innehållet i sin Youtubekanal: ”Jesus, evigt liv, passion, tillbedjan, mirakler, helande, profetior, kärlek, aktivism, fred, rättvisa, miljö, bistånd, Bibeln, blinda som ser, rika som delar med sig, syndare som blir frälsta, och andra bra grejer, helapingsten.se.”

Hans stora insats under 2019, för vilken han nominerats till utmärkelsen, är initiativet till ”Är jag kristen nu?” Med utgångspunkt i Migrationsverkets frågor till konvertiter, som på olika sätt läckt ut, konstruerades ett webbaserat test som fick snabb spridning. Efter bara några dagar på nätet hade det gjorts av 100 000 personer, varav de allra flesta misslyckades. Det fick stor uppmärksamhet i medierna och pekade med all önskvärd tydlighet på den orättvisa behandlingen av asylsökande som kommit till tro på Jesus Kristus men som inte tillägnat sig detaljerade faktakunskaper.

Migrationsverket hävdade att testet var missvisande men den breda allmänheten fick upp ögonen för konvertiternas situation. Testet bidrog verksamt till att frågan lyftes i riksdagen.

Nuri Kino

Född 1965 i Turkiet, journalist, dokumentärfilmare, författare,­ initiativtagare till organisationen A Demand for Action, ADFA.

Under 2019 har Nuri Kino utan att förtröttats fortsatt sitt arbete i ord och handling för kristna, yazidier och andra minoriteter som drabbats av IS terror. Kino slår larm i tryckta medier och på nätet.

Han inbjuds som talar vid internationella konferenser och får till stånd personliga möten med beslutsfattare på högsta nivå. Men han arbetar också praktiskt med bland annat hjälpinsatser i flyktingläger i Mellanöstern.

Kinos opinionsbildning får genomslag inte minst därför att han har förmågan att belysa principiella frågor genom att möta och ge röst åt de individer som det handlar om.

Under hösten 2019 har han ägnat särskilt intresse åt kvinnornas situation. För Nuri Kino är arbetet för religionsfrihet av största vikt och han har utmanat Sveriges nya utrikesminister genom att ifrågasätta varför Sverige inte ställt sig bakom den nybildade organisationen International Religious Freedom Alliance.

Ledarredaktionen

Läs också Ledare: Därför är kristen opinionsbildning helt nödvändigt

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar