Ledare

Frida Park: Svenska kyrkans konstiga nej till Alpha väcker många frågor

Hur tänker de sig då att Svenska kyrkan ska kunna samarbeta med dem som inte i allt delar den egna teologin?

1 av 2

Svenska kyrkan nationellt ska inte stödja Alpha Sverige. Det bestämde kyrkomötet under onsdagen. Detta motiveras bland annat med att Nicky Gumbel, grundare av Alpha, står för en klassisk kristen äktenskapssyn.

Det är inte svårt att hålla sig för skratt när ledamoten Sara Waldenfors (S) motiverade kyrkolivsutskottets nej med att säga att människors lika värde är viktigare än att människor kommer till tro och blir frälsta. Det säger något också om synen på behovet av personlig omvändelse och kyrkans uppdrag i stort.

Miljoner människor världen över har sedan starten 1990 gått Alphakurser och lärt sig mer om kristen tro och många har upplevt en personlig omvändelse. Konceptet har varit en framgångssaga – inte minst när det kommer till att leda människor till tro.

Alphas vision är evan­gelistisk och ekumenisk och därför undviker grundkursen medvetet att ta upp frågor som rör äktenskapssyn, dop eller nattvard. Materialet används också i alla delar av kristenheten: Allt från ortodoxa kyrkan till baptister. Även församlingar i Svenska kyrkan använder Alpha regelbundet. Det väcker flera frågor att flera av kyrkomötets ledamöter menar att en mening som inte ens finns kvar i materialet, som säger att äktenskap är till för man och kvinna, hindrar samfundet nationellt från att stödja Alpha.

Hur tänker de sig att Svenska kyrkan ska kunna samarbeta med dem som inte i allt delar den egna teologin? Och vad händer med ekumeniken då?

Läs mer Sara Waldenfors: Bra att människor blir frälsta - men människors lika värde viktigare

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig