15 maj 2021

En tidning på kristen grundLedare

80-åringen låg död i tre år - Hur många fler finns som ingen frågar efter?

En man i 80-årsåldern hittades död i en lägenhet i centrala Stockholm efter att grannar larmat. Mannen hade då legat död i tre år. Med radion påslagen och lampan tänd. Posten hade fortsatt komma genom brevinkastet.

1 av 2

Hur såg livet ut innan mannen dog? Han kom till Sverige från Jugoslavien som 27-åring, föräldrarna blev kvar i hemlandet. Vad hände sedan? Uppstod ensamheten sent i livet? När han inte längre hade ett arbete att gå till? Hur länge hade han levt så ensam som han dog? Och hur många fler finns det som ingen frågar efter och undrar hur de mår? En chef på rättsmedicinska enheten i Stockholm uppskattar att de får hantera ett fall i veckan som handlar om personer som legat döda i sin lägenhet under en längre tid. En indikation på att ensamhet är en verkligt för alltför många.

Maskerna i det sociala skyddsnätet behöver bli tätare och det är inget man kan lägga på stat och kommun. Vi behöver alla bidra. Att ringa sin gamla arbetskompis bara för att säga hej bygger också samhället.

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Fler artiklar från Ledare