05 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Regeringen vill stoppa nya konfessionella friskolor till varje pris

Men det där om barns rätt till andlig utveckling då? Rätt till tro – inte bara från

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

"Grunden har varit alla barns rätt till att slippa indoktrinering", inleder utbildningsminister Anna Ekström (S) pressträffen med. Det är intressant att barns rätt till andlig utveckling, formulerad i Barnkonventionen och därmed numera svensk lag, inte nämns av ministern. Inte då. Inte som grund till utredningen.

Det var en påfallande nöjd Anna Ekström som tog emot Lars Arrhenius, den särskilda utredarens, 600-sidiga betänkande om nya regler för konfessionella friskolor. Ekström hoppas att utredningen, som pågått en längre tid, ska kunna leda fram till etableringsstopp av nya konfessionella friskolor. ”En lagom och stark kompromiss”, säger hon.

Visserligen har utredaren slagit fast att det kommer bli juridiskt trixigt att få igenom ett etableringsstopp utan att bryta mot grundlagens näringsfrihet och internationella konventioner om religionsfrihet och Arrhenius powerpoint visar på flera stora frågetecken till exempel kring diskriminering av huvudmän, brist på respekt för religiös övertygelse och EU-rättens fria etableringsrätt. Men detta verkar inte utbildningsministern vara orolig för. Alls.

Det är en märklig känsla att sitta och lyssna till Anna Ekström när hon efteråt intervjuas av olika medier. I tider av akut lärarkris, en elevhälsa på knäna samtidigt som allt fler mår sämre, kan man fråga sig om det inte finns viktigare skolfrågor för regeringen att fokusera på. Och hur det kommer sig att inte ens 10 000 elever, eller en procent av alla Sverige elever (notera: där de allra, allra flesta driver mycket välskötta skolor med goda studieresultat), kan rendera sådan uppmärksamhet från regeringspartierna. Varför är det så viktigt att få igenom ett etableringsstopp?

Det är välkommet med tydligare regelverk, strängare krav på huvudmän och bättre verktyg för Skolinspektionen att arbeta efter när de granskar skolor. Det rimliga hade varit att införa det nya regelverket, låta myndigheten med ansvar att se till att skolor följer bestämmelserna, börja arbeta. Gärna med mer resurser. Gärna med mer fokus på att komma till rätta med de skolor där radikalisering förekommit.

Men den vägen väljer inte regeringen. Nej, Skolinspektionen är inte nog. Ett nyetableringsstopp är tydligen alldeles nödvändigt. Att det sänder signaler om att ministern inte litar på Skolinspektionen spelar mindre roll. För ett etableringsstopp av ”religiösa friskolor” har regeringspartierna kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna i januariöverenskommelsen. Och den måste man hålla fast vid. Till varje pris.

Att utredaren föreslår en definition av vad begreppet ”konfessionell” innebär är välkommet. Arrhenius vill begränsa det till att handla om "bekännande" eller "förkunnande" inslag som predikan, bön eller trosbekännelse. Mer kulturella eller traditionella inslag ska inte ingå i begreppet.

Läs också Regeringens utredare: Svårt - men vi hoppas kunna förbjuda nya religiösa friskolor 2023

Utredaren har sagt till Dagen att han hoppades kunna sätta stopp för de eviga debatter om skolavslutningar i skolan genom att helt enkelt säga att skolavslutningar i kyrkan, med traditionella psalmer som "Den blomstertid nu kommer", alltid ska vara tillåtet. Konfessionella inslag kan få förekomma – men bara om skolan är konfessionell, inte annars. Visst kan det se klart och tydligt ut. Fast då kvarstår ändå frågan huruvida kyrkan, vars uppdrag och mission är att predika evangelium, vill upplåta sina lokaler till skolor utan att också få visa vad man står för och vill erbjuda, till exempel genom att be en välsignelsebön för alla barn innan de springer ut på sommarlov.

Men det där om barns rätt till andlig utveckling då? Rätt till tro – inte bara från. Jo, när Dagen får ställa frågor till Anna Ekström efteråt betonar hon, om och om igen, barns rätt till tro – och att också uttrycka denna – också i skolan.

Det är välkommet att utbildningsministern är tydlig med sin inställning till religionsfrihet när hon kommunicerar med Dagens läsare. Men när hon försvinner iväg med sina tjänstemän efter en lång pressträff som handlat om att till varje pris stoppa nya konfessionella friskolor är det ändå en tydlig känsla som finns kvar. Och det är inte att regeringen är skulle se religion som något positivt. Tvärtom.

Läs också Kristna friskolerådet om etableringsstopp för nya religiösa friskolor: Mycket besvikna

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare