25 februari 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Sätt religionsfrihet högst på agendan

Open Doors har publicerat sin årliga undersökning om förföljelse av kristna: World Watch List 2020. Det är som vanligt nedslående läsning och samtidigt en nödvändig påminnelse om hur världen ser ut. Religionsfrihet är ingen liten fråga. Därför är Open Doors arbete så viktigt och listan en nödvändig ögonöppnare.

En av trenderna som rapporten lyfter fram handlar om digitalisering: Att risken för att bli förföljd genom kameror och andra digitala spår ökar och att övervaknings­staten är på frammarsch.

De två stora exemplen som nämns är Kina och Indien. Open Doors skriver att det finns fler kristna i Kina än medlemmar i det kommunistiska partiet. Dessa 90 miljoner kristna som strävar efter frihet att uttrycka sin kristna tro är ett hot mot Xi Jinpings totalitära styre. Genom den snabba digitaliseringen av samhället har Jinping och kommunistpartiet skaffat sig kraftfulla verktyg för att övervaka troende människor. Andra minoriteter, som muslimska uigurer, samlar man i interneringsläger och försöka omprogrammera. Men kristna är för många och då krävs andra verktyg för att begränsa friheten.

Enligt Open Doors ska även regeringen i Indien införa ett landsomfattande system för ansiktsigenkänning. Vilket får kristna att frukta ytterligare trakassering i det land som hamnar på tionde plats i listan på länder där förföljelsen av kristna är som värst.

Det tål att upprepas: En utrikespolitik som inte sätter religionsfrihet högt upp på dagordningen tar inte in världen så som den faktiskt ser ut.

Läs också Här är länderna där kristna förföljs som värst

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Fler artiklar från Ledare