Ledare

Elisabeth Sandlund: Högt tonläge i Israeldebatten

Dagens hållning: Vi betraktar oss som israelvänner och ser Israels rätt till en fredlig existens inom säkra gränser som självklar.

Elisabeth Sandlund, ledarskribent

Som så ofta förr blir tonläget högt när Israel och dess förhållande till palestinierna diskuterats. På torsdagen i Dagen krävde fyra skribenter med hemvist i Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan att EU ska ta kraftfullt avstånd från de israeliska planerna på att med stöd av USA annektera delar av Västbanken.

Nu svarar Annika Borg och sätter fingret på debattörernas underliggande motiv. Det kan finnas anledning att påminna om Dagens hållning i Israelfrågan. Vi betraktar oss som israelvänner och ser Israels rätt till en fredlig existens inom säkra gränser som självklar. Det innebär dock inte att alla åtgärder som den i demokratisk ordning valda israeliska regeringen vidtar kan applåderas. Kritik kan och bör framföras men med vännens ögon och röst.

Läs också Dags för EU att skriva historia och sätta stopp för Israel

Läs också Annika Borg: Israelhatets apostlar rider igen

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig