05 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joel Halldorf: Semestertid utan FOMO-stress

Coronapandemin sätter inte bara arbetet på paus

En semester utan möjlighet till extraordinära upplevelser blir också en sommar där vår tids stress att missa något minskar. En trädgård, en solstol, en god bok – det är vila.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det är semestertid, och åtminstone jag har känslan av att människor är mer avslappnade än vanligt. När jag möter bekanta i affären eller vid den lokala badplatsen börjar vi som vanligt med att fråga varandra om semesterplaner. Men det visar sig snart att ingen av oss har några, utan mest kommer vara hemma. Och vi konstaterar att det faktiskt känns rätt skönt.

Semestern blev en lagstadgad rättighet i Sverige i början av 1900-talet, som en paus för fabriksarbetarna som riskerade utbrändhet. Livet i det gamla bondesamhället följde årstidernas rytm, med en naturlig stiltje under vissa perioder. Men i industrisamhället kan hjulen snurra året runt och dygnet om, därför måste vi själva bestämma oss för att ta paus.

Men snart blev semestern något mer än en paus. Den blev en lucka på året som skulle rymma allt det där vi längtar efter, men inte får plats med i vardagen. Inte bara läsa romaner, umgås med vänner, hälsa på släkten, ligga i hängmattan och odla vår trädgård utan dessutom några extraordinära upplevelser: resor till exotiska platser, ett nöjesfält eller två med barnen och andra platser som kan förgylla våra instagramkonton.

Man kan bli stressad för mindre. Och enligt en undersökning från Novus från år 2019 var en av tre svenskar stressade över att semestern inte skulle leva upp till förväntningarna.

Samtidigt oroade sig en av sex över att de hade gjort upp för lite planer. Att de inte skulle ha så mycket att visa upp när sommaren var över. Och kanske också att barnens upplevelser skulle stå sig slätt i jämförelse med klasskompisarnas. Ytterligare en fjärdedel oroade sig för att pengarna inte skulle räcka – ett tecken på att man tog i mer än man egentligen hade täckning för, just för att undvika att hamna i den situationen.

Men i år är det annorlunda. Nöjesfälten är stängda, på grund av corona är normen inte att resa bort utan att förbli där man är – hemmavid. När vi väl återvänder till arbetsplatser och skola kommer det inte vara för att jämföra semesterbilder från paradisstränder.

FOMO – Fear of Missing Out, eller på svenska: Rädslan för att Missa Något – är beteckningen för en stress som är typisk för vår tid. Rädslan för att alla andra har roligt, medan jag sitter hemma utan att göra något särskilt. Sociala medier har en förmåga att generera denna stress, eftersom vår egen vardag verkar extra grå när vi jämför den med de vackra bilder som fyller våra flöden.

Det är denna stress som har lättat lite i år, vilket leder till att många av oss släpper ner axlarna lite extra nu under semestern. Det är inte bara arbetet som är satt på paus, utan också semesterstressen.

Coronapandemin är en brutal men effektiv lärare: Om vi orkar lyssna berättar den mycket för oss om den vardag som vi vant oss vid. En dag kommer pandemin vara över, låt oss då inte glömma bort vad vi har lärt.

Joel Halldorf

Joel Halldorf

Joel Halldorf är teologie doktor och skribent på Dagens ledarsida.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare