27 februari 2021

En tidning på kristen grundLedare

Ledarsidans råd till Joe Biden: Nollvision för aborter

Nu är det upp till bevis för den nye presidenten

Donald Trump har lämnat Washington och slickar sina sår på sin egendom i Florida. Joe Biden har tillträtt under värdiga och så högtidliga former som omständigheterna medgav. Redan på onsdagen gjorde han en rivstart vid skrivbordet i det ovala rummet med 17 namnteckningar på lika många dekret, varav många upphävde ett antal av företrädarens beslut.

Det finns anledning att dra en suck av lättnad, inte bara över att de befarade våldsamheterna i Washington DC och i delstaternas huvudstäder uteblev, utan än mer över en normalisering av amerikansk politik och Bidens tydliga vilja att låta USA återta sin position som världens största demokrati. Donald Trump var en annorlunda president med en unik framtoning. Det var därför han blev vald 2016 och det är därför många av hans anhängare inte accepterat att han förlorade 2020. Joe Bidens tal vid installationen visade att han har helt andra ambitioner. Han eftersträvar enhet och försoning och vill överbrygga de klyftor mellan rik och fattig, vit och svart som inte förorsakats men fördjupats under de senaste fyra åren. Och han går till verket med en tydlig avstamp i sin kristna tro och i Bibelns ord.

Den stora frågan är självfallet om han lyckas. Det är nu det gäller för Biden att visa att hans program är genomförbart, att det inte stannar vid aldrig så vackra och ärligt menade ord. USA är en kluven nation, där en majoritet av de republikanska väljarna fortfarande tror att Trump fått lämna Vita huset på grund av omfattande valfusk. Att hans vilja är att vara lika mycket president för dem som inte röstade på honom som för sina väljare finns ingen anledning att betvivla. Men det innebär inte att han med automatik kommer att lyckas.

Att Biden läser Dagens ledarsida är förvisso minimal men vårt råd till honom är ändå att proklamera en nollvision för aborter.

—  Elisabeth Sandlund

Även en president som tillträtt i ett mindre komplicerat läge hade stått inför en brant uppförsbacke. Att få bukt med coronapandemin och lotsa USA ur den ekonomiska krisen kräver politiskt mod. Många tunga åtgärder kommer att sätta Bidens dokumenterade förmåga att hitta förhandlingslösningar på prov eftersom de kräver kvalificerad majoritet i kongressen. Men om resultatet blir att den hårt drabbade allmänheten upplever att det finns ett ljus i slutet av tunneln bör det i sin tur underlätta hans övergripande ambition att läka polariseringens sår.

Att vallöften infrias är generellt sett positivt. Men det finns frågor där man skulle önska att Joe Biden tänker om. Ledningen för hans egen kyrka, de katolska biskoparna i USA, gläds åt den nye presidentens fasta förankring i den kristna tron och hans strävan efter försoning. Men biskopskonferensens ordförande, Los Angeles ärkebiskop José H Gomez, uttrycker samtidigt stark oro över hur abortfrågan kommer att hanteras och om samvetsfriheten för kristna kan komma att naggas i kanten.

Det är en befogad oro som den fromme katoliken Joe Biden också borde känna. Sannolikheten att han läser Dagens ledarsida är förvisso minimal men vårt råd till honom är ändå att i kraft av sitt ämbete proklamera en nollvision för aborter som styrande för både federala och delstatliga åtgärder.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Fler artiklar från Ledare