19 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Antisemitism får aldrig bli vardagsmat

Viktig studie pekar på behovet av kraftfulla åtgärder

Elisabeth Sandlund, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

“Egentligen är alla gymnasieskolor svartlistade utom några få. Det är bara så,” säger en av de judiska elever som intervjuats i en färsk undersökning utförd av Malmö stad. Det är ingen nyhet att Malmö är särskilt utsatt för antisemitiska strömningar men vittnesbörden från de ungdomar som utsätts för både fysiska och psykiska trakasserier är ändå skrämmande. Det gäller inte minst det faktum att risken för angrepp begränsar möjligheterna att fritt välja gymnasieskola.

“Det är bara så”. Alla goda krafter i Malmö – och på andra håll i landet – har ett ansvar för att det inte förblir så. Antisemitism får inte bli vardagsmat, något man anpassar sig till och vänjer sig vid. Det är bra att frågan belyses i studier men det är bara en utgångspunkt för kraftfulla åtgärder.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare