14 april 2021

En tidning på kristen grundLedare

Ingen kan säga: “Det händer inte här”

Kommentar: Förövaren bakom onsdagens attack får inte vinna

Nu står det klart att onsdagens knivattack i Vetlanda inte hade terrorförtecken. Troligen handlar det alltså om en ensam förvirrad, möjligen drogpåverkad, individ. Ändå har de omedelbara följderna blivit desamma som om det handlat om en terrorist – chock, panik, förvirring och oro, först och främst i lokalsamhället, men inte bara där.

“Det är overkligt. Sådant här händer inte här i vår lilla lugna stad.” Reaktionen är naturlig. Men den stämmer inte med den dystra verkligheten. Oprovocerade attacker mot liv och hälsa kan ske var som helst, när som helst.

Våra tankar och böner går till offren, varav några kämpar för sina liv på sjukhuset, och till alla andra som är direkt eller indirekt berörda. Kyrkorna i Vetlanda står i ett stort och viktigt arbete att ge stöd, tröst och hopp i en mörk situation.

Polisutredningen kommer förhoppningsvis snabbt att reda ut fler detaljer om bakgrunden till attacken. Alldeles oavsett vilka svaren blir gäller samma princip som om det varit ett terrordåd. Förövaren får inte vinna. Det vanliga livet måste fortgå när chocken har lagt sig.Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar