19 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Greider sätter - omedvetet - fingret på kyrkans problem

Kommentar. Partipolitiken hör inte hemma i kyrkan

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Just nu pågår en serie på Dagen Debatt där samtliga nomineringsgrupper presenterar sina viktigaste frågor inför kyrkovalet i höst. Vad ska kyrkan vara, göra och predika? Det är viktig läsning, inte minst för att valet har stor betydelse för inriktningen för Sveriges största samfund.

Även Göran Greider, bland annat ledarskribent i ETC och Dalademokraten, anser att valet är viktigt. Han säger till Dagen att han inte vill se en mer konservativ kyrka och att politiseringen och sekulariseringen gjort kyrkan gott. “Slutprodukten blir någon slags fri mystik”, säger han och passar även på att varna för Frimodig kyrka, partipolitiskt obunden nomineringsgrupp, eftersom “Jesus dyker upp så fort man kommer in på deras hemsida”. Det är en fascinerande läsning - och en uppfriskande varudeklaration från Greiders sida, som själv tänker rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Det var knappast så det avsågs, men de partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna i allmänhet och Frimodig kyrka i synnerhet, har bara att tacka och ta emot. En bättre valarbetare hade de väl knappast kunnat få.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare