31 juli 2021

En tidning på kristen grundLedare

Staten behöver ta ansvar för vården i hela Sverige

Alla ska ha rätt till den vård de behöver

Det svenska samhället ser förhoppningsvis ljuset i coronatunneln. Men det är ett stukat samhälle som snart kommer ut på andra sidan. Pandemin har uppenbarat brister i den sjukvård som en gång var bäst i klassen.

Det är därför inte alls förvånande att en majoritet av svenskar vill ha ett förstatligande av sjukvården, vilket SVT Nyheter rapporterar om (9/6). Det finns ett kollektivt minne av den tid när det inte spelade någon roll vem du var eller var du bodde. Alla hade tillgång till den vård de behövde.

Det senaste året har uppenbarat att det inte längre är fallet. Skillnaderna mellan regionerna är alltför stora. Därför är det självklart att sjukvården blir en central valfråga i den stundande valrörelsen. Staten behöver ta ett helhetsgrepp på sjukvårdspolitiken.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare