29 november 2021

En tidning på kristen grundLedare

Siffrorna visar hur dödshjälp är ett sluttande plan

Kommentar. Därför har förespråkarna fel

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

De som hävdade att införandet av dödshjälp i Nederländerna inte skulle leda till ett sluttande plan fick fel. Under 2020 var det fyra procent av de som dog under året som gjorde det genom eutanasi. Det är en ökning med nio procent, som Dagen skriver om. Många vill undvika lidande. Många är äldre som inte är sjuka men som har åldersbesvär. När dödshjälp blir normaliserat blir det inte längre undantagslösningen för de riktigt svåra och behjärtansvärda fallen som många svenska förespråkare hävdar att det kommer vara.

Många är psykiskt sjuka, cancersjuka och äldre som är rädda för att inte få tillräckligt bra vård, omvårdnad och smärtlindring. Det samhälle som lanserar dödshjälp i stället för att förbättra vården, i synnerhet i livets slutskede, är inte ett människovänligt samhälle.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare