24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Vill Hälsinglands Jerusalem inte se fler troende?

Kommentar. Ovanåkers kommun slår knut på sig för att undvika att sälja till eritreansk-ortodoxa kyrkan.

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Med hänvisning till att Edsbyn redan har så många kyrkor valde Ovanåkers kommun att sälja Folkets hem till kraftigt underpris hellre än att låta högstbjudande eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sundsvall köpa, som Dagen skriver om. Förvaltningsrätten gav kommunen bakläxa, köpet revs upp och nu ska fastigheten säljas igen. Denna gång med kravet att den nya ägaren ska främja “en profan kulturscen”.

Visst kan det vara så att det råder brist på sekulära samlingsplatser för kommunens invånare (något som för övrigt inte ingår i en kommuns kärnverksamhet). Men om det är något kommunen värnar – varför ens sälja Folkets hem? Budskapet från den S-ledda kommunen blir hur man än vänder och vrider på det: “Vi har för många troende i Edsbyn och vill inte se fler”. Och det är den välvilliga tolkningen. För man får ju hoppas att det inte beror på att Ovanåker enbart vill se svenska samfund i Edsbyn.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar