Ledare

Alldeles för tidigt att andas ut

Ta inte ut segern över pandemin i förskott

Vaccinering i klubblokalen Fållan i Stockholm.

Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Så lyder i svensk översättning ett amerikanskt ordspråk, som först användes i sportsammanhang för att påminna om att allt kan hända fram till dess att slutsignalen ljuder i matchen, men som syftar på den avslutande arian i en Wagneropera, framförd av en allt annat än magerlagd sopran.

När det gäller coronapandemin är det långt kvar till den sista tonen från den feta damen. I Sverige är situationen förvisso mycket bättre än på väldigt länge. Jämfört med de flesta andra europeiska länder ligger smittspridningen på en låg nivå. Sjukhusens intensivvårdsavdelningar domineras inte längre av covidpatienter. Antalet dödsfall per dag är nere på lika låga nivåer som förra sommaren. Hälften av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad och ytterligare drygt 25 procent har fått sin första spruta och har därmed ett hyfsat skydd.

Restriktionerna har redan lättats. Restauranglivet har fått ny fart, i varuhusen trängs kunderna och i kyrkorna stiger åter lovsången i jublande glädje över att vi åter får mötas till gudstjänst. Även om det krävs vaccinationspass eller färska testresultat för att lämna landet har utlandsresorna tagit fart. De täta presskonferenserna hos Folkhälsomyndigheten är ett minne blott.

Det är lätt att ryckas med i euforin och glömma att rekommendationer om social distans och begränsning av antalet kontakter fortfarande gäller. Vad vi borde ha lärt oss sedan mars 2020, när det blev uppenbart att vi stod inför något mycket värre än en uppgraderad säsongsinfluensa, är det att inte ta ut glädjen i förskott. Förra sommaren trodde både allmänheten och tongivande experter att det värsta var över, att sannolikheten för en andra våg var liten. Det stämde inte alls. Hösten och vintern blev ännu värre än vad vårmånaderna hade varit med hög belastning på sjukvården och galopperande dödstal.

I det perspektivet finns det anledning att känna oro över sådant som den högre smittsamheten hos virusets deltavariant, som nu dominerar i många länder, och över att rusningen efter vaccin tycks ha stannat av när det blivit dags för yngre att kavla upp ärmarna. I Stockholm konstaterar smittskyddet att återvändande semesterfirare från Spanien och unga ovaccinerade är drivande i smittspridningen som ökar för femte veckan i rad. Prognosen är att kurvan ska vända nedåt igen om några veckor men för det finns inga garantier.

Åtskilliga länder i och utom Europa har valt att dra i bromsen och återinföra restriktioner eller skjuta upp lättnader. Norge, där smittspridningen ligger på samma nivå som i Sverige, meddelade på onsdagen att planerade lättnader skjuts upp. Och i USA rekommenderas nu även vaccinerade att bära munskydd inomhus, i alla fall i områden där smittorisken är hög.

Någon slutsignal i matchen mot coronaviruset är alltså inte i sikte. När och om den ljuder – det vet ingen. Alla behöver vara mentalt förberedda på bakslag och dra sitt strå till stacken för att minimera risken för ännu en smittvåg.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig