Ledare

Fackligt larm måste tas på allvar

Offentligt anställda ska inte behöva utsättas för trakasserier

Fackförbundet Akavia, tidigare Jusek, har frågat sina medlemmar varav de flesta företräder myndigheter gentemot allmänheten hur de har det på jobbet. Och det visar sig att alldeles för många inte har det bra. Var fjärde har utsatts för trakasserier, våld eller hot och närmare en femtedel känner otrygghet. Särskilt illa är det för dem som arbetar i statens tjänst, hos Kronofogden, Migrationsverket eller Försäkringskassan.

Det är självklart att det är arbetsgivaren som har ett ansvar för sina anställdas trygghet

—  Elisabeth Sandlund

Att den på vars dörr kronofogden knackar blir upprörd är lätt att förstå. Men det är en förklaring, ingen ursäkt. Och det är självklart att det är arbetsgivaren som har ett ansvar för sina anställdas trygghet. Det får inte råda något tvivel om att det blir konsekvenser när upprördheten övergår i våld eller hot om våld.

Fler artiklar för dig