02 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Förneka inte abortsökande kvinnor rätten till en vårdkontakt

Kommentar. Att lämna kvinnor som genomgår abort ensamma är ett svek

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

En kvinna som söker abort uppsöker i dag vården, får en bedömning (bland annat hur långt gången graviditeten är), går igenom eventuell sjukdomshistoria och erbjuds stöd. Vid en medicinsk abort ges den första dosen läkemedel på sjukhuset. Nu finns det en bred politisk majoritet i riksdagen för att ändra “den otidsenliga abortlagen” från 1974 så att aborten fullt ut kan göras hemma.

Argumenten är att abort hemma skulle vara en viktig rättighetsfråga för kvinnor. Det är precis tvärtom. Kvinnor har rätt till en vårdkontakt. Att de som själva önskar ska kunna få vårdkontakt hjälper inte de med störst behov av det – till exempel hedersutsatta kvinnor. Det är ett svek att dessa ska lämnas ensamma utan stöd med smärta, oro, sorg och risk för komplikationer. Enbart Kristdemokraterna motsätter sig förändringen. Det borde vara många fler som sätter kvinnans bästa i det främsta rummet.


Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare