Ledare

I dag har viktiga glastak krossats

Kommentar: Men jämställdhet handlar om att sätta kompetens - inte kön - främst.

Det är en kaotisk dag, dagen då Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. På förmiddagen blev det klart att riksdagen, tack vare att C till sist valde att tolerera att S och V knutit tätare vänskapsband tolererar Magdalena Andersson (S) som svensk regeringschef.

Men bara några timmar senare väntade nästa eldprov – budgeten. Stefan Löfven hotade med att han skulle avgå om han inte fick igenom sin budget. Den skrämseltaktiken fungerade bevisligen inte eftersom C meddelat att de inte kommer stödja S, V och MP:s budget. Därmed kommer den alldeles färska statsministern Magdalena Andersson (S) få regera fram till valet på en budget framförhandlad mellan KD, M och SD. Det kommer, minst sagt, bli en särdeles utmaning för Andersson att säkerställa att den första kvinnliga statsministern inte bara blev till en tio månader lång parentes i historien.

Vi får aldrig någonsin bedöma en politiker utifrån vilket kön de har - utan utifrån den politik de bedriver.

—  Frida Park

Som kyrkor är vi kallade att be för överheten, oavsett vilken partifärg eller vilket kön dess ledare har. Det är en uppmaning att ta på allvar när utmaningarna och samhällsproblemen är legio. Just i dag har ett viktigt glastak krossats. Det är något att tacka Gud för. Våra barn kommer aldrig behöva tvivla på att såväl män som kvinnor kan leda ett land. Men det är också viktigt att fortsätta påminna dem om att aldrig någonsin bedöma en politiker utifrån vilket kön de har – utan utifrån den politik de bedriver. Eftersom det är vad jämställdhet faktiskt handlar om.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig