Ledare

Svenska kyrkan hoppar på tranståget

Bejakande och inte problematisering kännetecknade debatten på kyrkomötet

Det är en ödets ironi att kvällen innan SVT sände Uppdrag gransknings skakande program debatterade Svenska kyrkans kyrkomöte en motion om att ta fram “ett officiellt teologiskt ställningstagande gällande könsidentitet och könsuttryck”. Förslaget klubbades igenom på onsdagen med god marginal.

Att alla människor, oavsett hur de definierar sig, ska mötas av kärlek och omsorg i kyrkan är självklart. Och att den som upplever sig född i fel kropp kan behöva själavård är uppenbart. Men såväl motionärerna som de ledamöter som talade sig varma för förslaget undvek nogsamt att problematisera kyrkans förhållande till den transideologi som lett till irreversibel behandling av barn och unga. Kan det vara så att kyrkan hoppar på tranståget just när det börjat sakta in?

Fler artiklar för dig