Ledare

Diktatorerna i världen är på frammarsch

Men våldet kommer inte få sista ordet

I dagarna är det ett år sedan militären genomförde en våldsam kupp i Myanmar. Det har varit ett fruktansvärt år i landet. Mer än 300 000 människor befinner sig på flykt och 14 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp.

Men det är inte bara där våldet har tagit makten. I många delar av världen verkar det vara mörka krafter som vinner terräng.

Tidskriften Kvartals chefredaktör, Jörgen Huitfeldt, frågar sig varför våldet alltid ser ut att vinna, eller i varje fall just nu. 1989 när Berlinmuren föll var tongångarna annorlunda. Då andades världssamfundet optimism och den moderna tron på framsteget hade glansdagar.

Nu falnar hoppets låga.

Men, glöm aldrig, det är inte despoterna som kommer att segra utan det slaktade lammet, den korsfäste Jesus.


Fler artiklar för dig