Ledare

Myten om kidnappade barn visar på kulturkrig

Kommentar. Reaktionen från muslimska familjer är inte oförklarliga

På måndagen genomfördes en demonstration på mynttorget i Stockholm mot svenska myndigheter för att de ska ha kidnappat muslimska barn. Samtidigt bedrivs en påverkanskampanj mot Sverige orkestrerad av islamistiska grupper. Innehållet är detsamma - men enligt demonstranterna själva är avsändarna olika.

Anklagelserna är givetvis helt ogrundade, men inte obegripliga. Islamister vill destabilisera Sverige och vissa muslimska föräldrar uppfattar omhändertagande enligt LVU som kidnappning.

Islamister vill destabilisera Sverige och vissa muslimska föräldrar uppfattar omhändertagande enligt LVU som kidnappning.

—  Fredrik Wenell

Men det är två kulturer som kolliderar. Å ena sidan en svensk kultur med förtroende för myndigheter och där barn har egna rättigheter. Å andra sidan kulturer där förtroendet för myndigheter ofta är lågt och barnen tillhör familjen. Det här visar att integrationen hastar men att det inte är tid för politiska förenklingar.

Fler artiklar för dig