Ledare

Vem dödade Shireen Abu Akleh?

Kommentar. Red ut och ställ ansvariga till svars för skotten mot palestinska kristna journalisten.

Frida Park.

Bilderna är omskakande. Med batonger attackerar israelisk polis sörjande palestinier som bär den skjutna al-Jazira-journalisten Shireen Abu Aklehs kista. Det, och det faktum att israeliska armén anklagas för att ha skjutit mot journalister, har väckt skarpa protester och fördömanden världen över. Skjutningen kan bli startskottet på ökade oroligheter i mellanösternregionen.

Dagens utsände rapporterar om de inledande utredningarna och hur de pekar mot att skottet kan ha kommit från israelisk sida, men att det inte kan fastslås innan de fått tillgång till kulan som dödade den kristne journalisten, vilket palestinier vägrar. Anledningen – misstro mot att utredningen skulle ske på ett sakligt och sannfärdigt sätt.

Det som inträffat är en oerhörd tragedi. Givetvis måste det redas ut vad som egentligen skedde och skyldiga måste ställas till svars. Oavsett vem eller vilka som stod bakom det skott som dödade Shireen Abu Akleh.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig