Ledare

Spola könsneutrala toaletter

Fredrik Wenell: Utsatta kvinnor drabbas av försöken att utradera tvåkönsnormen

Allt fler offentliga institutioner och företag inför så kallade könsneutrala toaletter. Det är alltså toaletter som inte enbart är avsedda för kvinnor eller män – alla är välkomna att nyttja dem, oavsett kön. Tanken är på många sätt god. Trots att någon har manliga attribut kan personen känna sig som kvinna och vill därför inte behöva gå på en toalett avsedd för män.

Visst, det går att ordna praktiskt. De allra flesta har trots allt könsneutrala toaletter hemma. Men i offentliga miljöer kan sådana toaletter bli otrygga för kvinnor, vilket diskussioner på sociala medier visar med all önskvärd tydlighet.

Olga Persson, ordförande i Unizon, citeras av Cissi Wallin på Instagram: “Förstå alla gånger vi flytt in på toaletten på barer, konserter, festivaler, arbetsplatser med andra kvinnor, ibland på liv och död, ibland bara för att få vila, andas och hämta kraft.”

Citatet väcker en hel del frågor om hur vi fortfarande kan leva i ett samhälle där män inte respekterar kvinnors kroppar och integritet. Det är en skam, men tyvärr en verklighet vi måste förhålla oss till. Både kvinnor och män. Men lösningen kan aldrig vara att låtsas som om biologiskt kön inte finns.

Metoden är normkritik genom att destabilisera de normer som antas begränsa människor.

—  Fredrik Wenell

Det är bara att läsa kommentarerna på Wallins instagraminlägg för att förstå hur viktigt det kan vara med toaletter avsedda enbart för kvinnor vid en sådan kroppsligt betingad och återkommande företeelse som menstruation.

Men RFSL är effektiva att propagera för dekonstruktionen av vad de kallar könsmaktsordningar. Syftet är säkert gott – ingen ska behöva diskrimineras och exkluderas. Metoden som förespråkas är normkritik genom att destabilisera de normer som antas begränsa människor. Enligt RFSL är det bara individen själv som har rätt att definiera den egna identiteten.

RFSL påpekar i sin vägledning om könsneutrala omklädningsrum att många personer inte blir “lästa” med rätt kön. Rätt betyder i det här fallet: som de själva definierar sig. Problemet skulle alltså finnas hos dem som utgår från att kön hör ihop med biologi. RFSL tycks mena att kön och genus är samma sak.

Den sociala koden – man och kvinna – som under tusentals år har varit normerande ses inte längre som självklar. Interaktionen och kommunikationen med andra människor riskerar att bli ett minfält där varje möte kan innebära en kränkning. Men om vi inte kan utgå från att vi delar gemensamma koder utan det är bara individen som vet den rätta – vad ska då vara grunden för kommunikationen vara människor emellan? Det förlorar vi alla på eftersom få av oss vill diskriminera.

Den nuvarande trenden att medvetet luckra upp könets relation till biologi riskerar att destabilisera konstruktiv mänsklig interaktion. Det kan i förlängningen bli kontraproduktivt och utgöra ett hot både mot jämställdheten och mot kvinnors trygghet. Till råga på allt kommer ändå inte transpersoner sluta kränkas även om de tillåts att gå på vilken toalett de vill. För att vi ska komma dit måste vi lära oss att alla människor är olika och ska bemötas med respekt oberoende av vilket kön man har.

Fler artiklar för dig