Ledare

Regeringens ambivalens mot religion är typisk

Det är bara viss religion som får vara fri

Fredrik Wenell, i korthet.

Sveriges kristna råd uppvaktade utbildningsdepartementet för att få framföra sina argument mot regeringens förslag om etableringsstopp mot konfessionella friskolor.

Men religion är svårt, tycker den svenska regeringen, i alla fall vissa sorter, och sätter normen för vilka religiösa som ska betraktas med välvilja.

SKR konstaterar att politikerna talar med dubbla tungor. De intygar att religion är viktigt, men inte så viktigt att religiösa församlingar ska få starta skolor. För den S-märkta regeringen är staten alltid lösningen: religion ska kunna utövas i den offentliga skolans hägn, till exempel genom att skolan tillhandahåller andaktsrum.

Religion ska utövas i den offentliga skolans hägn.

—  Fredrik Wenell

Men regeringen är fortfarande svaret skyldig hur det uppfyller den i svenska lag stadfästa barnkonventionen. Bra att SKR markerar, alla aktörer behövs, därför är det också välkommet att Kristna friskolerådet i veckan anordnar ett seminarium kring frågan.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig