Ledare

Lyft blicken från den svenska naveln

Kommentar. Glöm inte bort kriserna långt borta

Det är valrörelse. Partistabernas verkstäder går på högvarv för att presentera nya och av väljarna väl emotsedda utspel. Mellan tummen och pekfingret kommer den allra största merparten av dessa utspel handla om nationell politik. Om de kriser som så många (och inte utan fog) hävdar råder inom Svea rikes gränser.

Men Nato, säger någon, det pratar man ju ändå om. Och Ukraina. Ja, och det med rätta. Men vanligtvis bryr vi oss om de internationella kriser som berör oss svenska medborgare.

Men alla andra katastrofer, kriser, krig och konflikter som råder, långt borta från svensk mark, som inte hamnar i det omedelbara strålkastarljuset får inte glömmas bort. Människor som är drabbade av svält, klimatkatastrofer och konflikter förtjänar vår uppmärksamhet och vår empati. I bön och i handling.

Låt oss inte glömma bort dem, även om det är valår. Lyft blicken. Världen är större än Sverige. Större än den svenska naveln.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig