Ledare

Ge inte för att döva samvetet

Lennarth Hambre: Paulus ägnade sig inte åt enstaka grandiosa insamlingsgalor

Insamlingsgalan Hela Sverige skramlar slog i april alla tidigare rekord. Totalt samlade man in omkring 73 miljoner kronor till Ukraina. Inträdet i Aviici Arena gick oavkortat till sex hjälporganisationer på plats, scenarbetare jobbade gratis och en rad av den svenska musikeliten var på plats och gav sitt bidrag.

Det är fantastiskt med detta stora givande, men enstaka punktinsatser är faktiskt inte alls lika viktigt som det regelbundna, lilla, men inte alls lika uppmärksammade givandet. Och det särskilt när politikerna vill dra ned på det statliga biståndet, som fredagens ledarsida handlade om (1/7). Men det finns en frestelse att vilja köpa sig fri när kriserna uppstår i omvärlden. Man ger sin gåva och dövar samvetets röst.

Detsamma förekommer ibland i församlingen. För att minska den personliga insatsen ger vi en slant i kollekt för att kunna betala människor att göra professionella insatser så att vi själva slipper. Det finns dock många goda exempel på personliga insatser som inte bara handlar om pengar utan om tid och passion eller engagemang.

Vi har ett arv av generositet att förvalta.

—  Lennarth Hambre

Sebastian Stakset, evangelist och artist, var snabbt på plats i Ukraina och kunde i samarbete med Livets Ord genomföra konkreta insatser. Carola, artist, har vid flera tillfällen varit ett föredöme i att göra praktiska insatser för flyktingar. Flera samfund har gjort enorma insatser, åkt med hjälpsändningar och hämtat hem flyktingar och gett dem boende och mat.

Vi har ett arv av generositet att förvalta. I en tid när bensin, elpriser, räntor och även matpriserna stiger är det spännande att se vad generositet kan få betyda. Riksbankens analys av inflationen och våra egna upptäckter av alla prisökningar brukar vanligtvis sprida oro och osäkerhet och en vilja att hålla hårdare i plånboken.

En sökning på “hälsosam generositet” på internet ger många träffar. Det florerar mer eller mindre vetenskapliga artiklar med verklig lycka som påstådd god effekt av att vara generös. Ofta betonas vad generositet gör med oss själva när vi ger. Man mår bra, känner lycka och upplever tillfredställelse. Det finns vissa evidens för att det medicinska välbefinnandet ökar genom generositet.

I Bibeln ser vi att Paulus inte ägnade sig åt enstaka grandiosa insamlingsgalor. Hans utmaning var långsiktig och strukturerad. I hans undervisning om givande handlar det om planerat givande. Behoven var uppenbara hos de kristna i Jerusalem och Paulus ordnar med insamlingen. Det som betonas är ett frivilligt givande som präglas av generositet, lust och glädje.

Det kristna idealet handlar egentligen inte alls om vad som sker med oss själva när vi är generösa. Frågan är mer vad som sker hos mottagaren. Vi ger för att svara mot ett behov och vi ger därför att det är sunt, även när vi ger av det lilla vi har. Kom ihåg änkans kopparslantar! Det handlar alltså inte ens om hur mycket jag ger utan om att jag ger trots allt. Ger det lilla jag kan, inte bara någon enstaka gång, utan var gång någon behöver min hjälp.


Fler artiklar för dig