Ledare

Knivdådet i Visby får inte göra oss rädda

Kommentar. Våldsspiralen får inte ges näring

Det har hänt igen. Ett mord på öppen gata. En hel del av oss minns när vi blev varse att det land vi älskar inte är det paradis fritt från våld mot politiker som vi trodde. Olof Palme dödades på öppen gata. Det skedde igen ett antal år senare – Anna Lind knivhöggs till döds.

Trots att vi blivit smärtsamt varse att politiker och andra personer i centrala ställningar riskerar att bli utsatta för våldsdåd har Almedalen fortsatt år efter år. Politiker, opinionsbildare, militärer, journalister och många fler har mötts i samma lilla stad för samtal och meningsutbyte på ett öppet och fredligt sätt med ett mål – att bygga ett bättre samhälle för alla. Det är en världsunik skatt att vårda.

Därför får inte det tragiska mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, leda till att mötesplatserna stängs. Även om vi alla blir tagna får inte rädslan ta över utan snarare stimulera oss till att fortsätta värna respektfulla och trygga meningsutbyten mellan människor som inte tycker, tänker och lever på samma sätt.

Tillsammans står vi upp mot alla krafter som vill riva ned de demokratiska värden som byggt vårt samhälle. Och vi som ber sluter självklart upp i bön för Ing-Marie Wieselgrens nära och kära.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig