Ledare

Nytt skandinaviskt försvarsförbund inget nytt under solen

Kommentar: Skandinaviskt försvarsförbund gammal idé med nya förtecken

Sverige, Norge och Danmark planerar att inleda ett nära försvarssamarbete inom ramen för Nato meddelades efter försvarsministrarnas möte på måndagen. Tanken är god. Och den är inte ny.

Vi behöver inte ens gå så långt tillbaka som till Kalmarunionens dagar (1397-1523). I inledningen av det kalla kriget i slutet av 1940-talet tog Sverige initiativ till överläggningar med Norge och Danmark om att sluta ett försvarsförbund för att hålla Skandinavien utanför stormakternas maktsfärer.

Förhandlingarna startade hösten 1948 men sprack i januari 1949 när Norge bestämde sig för att i stället ansluta sig till Nato. Danmark fattade samma beslut och Sverige blev ensamt kvar som alliansfritt land. Och nu är det dags igen, men med nya förtecken.

Fler artiklar för dig