Ledare

Efter rysarvalet: Öppna dörrar till höger och vänster

Frida Park: Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare

I ett val som kom att bli en rysare såg Moderaterna och Kristdemokraterna först ut att bli de stora förlorarna. De var förvisso inte de enda partierna som backade, men deras siffror matchade inte på långa vägar det segervissa självförtroende partiledarna uppvisat i valrörelsen. Redan när första vallokalundersökningen kom twittrade flera tyckare att Kristerssons dagar kunde vara räknade.

Men strax före midnatt svängde majoriteten till högeralternativets fördel och dansandet hos partierna i Magdalena Anderssons lag avtog. Det nystartade partiet Nyans plockade röster från S i storstädernas förorter, men med bara ett mandats övervikt för högersidan måste varje röst räknas innan valresultatet kan fastställas, även de som förlitat sig på Postnord för att få bli registrerade. Men poströster brukar traditionellt gynna högerpartier.

Dansade vilt gjorde dock valets stora vinnare: Sverigedemokraterna, som talar segervisst om att få sitta i regering efter att ha blivit andra största parti med råge. Var det KD:s och M:s inbjudan till värmen som gynnat SD, som gör sitt bästa val hittills?

Var det KD:s och M:s inbjudan till värmen som gynnat SD, som gör sitt bästa val hittills?

—  Frida Park

Även om somt ännu är osäkert verkar det som att både M och KD tappade väljare främst till sina egna samarbetspartners. Mindre än hälften av de som röstade på Kristdemokraterna följde med till årets val, enligt SVT:s Valu. KD:s nya väljarbas verkar lättrörlig. Samma sak gäller L och MP som verkar ha räddat sig kvar tack vare stödröster.

Även om rösterna borde vara räknade senare i veckan och valresultatet till sist kan slås fast återstår en rafflande, och troligen utdragen, regeringsbildning. Vis av erfarenheten från förra valet är det inte lönt att utropa hej förrän … ja, det finns en risk att även den kommande kan bli en där regeringen sitter allt annat än säkert och alla “hej” är prematura.

Tack och lov lät det på valnatten ändå som att partierna har insett det. Redan innan vallokalerna hade stängt, vilket i alldeles för många fall blev väldigt sent på grund av de långa köerna, hade flera av partiledarna betonat att det nu var dags att se över tonläget, lägga stridsyxor åt sidan och hitta vägar framåt. Och de tongångarna fortsatte under partiernas sena tack till de egna partierna.

Inte oväntat vill Annie Lööf hålla dörren öppen till Kristersson – om han krokar av SD. Och Magdalena Andersson manade till behärskning, tålamod och ödmjukhet. Det Moderata samlingspartiet visade sig bli samlingspartiet, sa Kristersson som också passade på att tacka Magdalena Andersson för god match: “Vi tycker olika men kan hitta samsyn när det verkligen behövs. Och det kommer att behövas redan i höst.”

Kristersson har naturligtvis rätt. Med de stora utmaningar som Sverige står inför, Nato-medlemskap, energikris, lågkonjunktur, krig i vårt närområde, är en lång och sårig regeringsbildning allt annat än vad landet behöver. Kanske öppnar det för andra alternativ än de under valrörelsen till synes cementerade lag väljarna ställts inför?

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig