Ledare

SD:s inflytande innebär ingen revolution

Kommentar: Politiker behöver värna en god människosyn

I valets efterdyningar är det många som är oroliga. På sociala medier hör vi berättelser från personer med annan etnisk bakgrund än svensk som känner sig otrygga efter valet. Men någon revolution blir det inte trots att SD kommer få inflytande, de flesta partier har redan svängt.

För dessa människor som nu känner sig hotade är det ändå viktigt att ställa frågan vilken människosyn som SD företräder. Och vad den innebär kan vi få reda på genom att lyssna på Svenska Dagbladets podd “Ledarredaktionen”. Svenska Dagbladets Andreas Ericsson gör inför valet en intervju med Ludvig Aspling, partiets talesperson i migrationsfrågor.

Ericsson går pedagogiskt genom alla kategorier som tillsammans utgör de 97 000 personer som fått uppehållstillstånd i Sverige under 2022 och ber Aspling berätta hur många av dem om skulle få stanna om SD får makten. Resultatet är att 67 000 skulle få stanna. Av dessa är 40 000 från Ukraina – resten handlar i stort sett om studenter och arbetskraftsinvandrare.

Kort sagt: SD vill bara ta emot människor som egentligen inte behöver hjälp utan bara avancerad arbetskraft som Sverige behöver och andra som inte kommer vara någon som helst belastning för det svenska systemet. Visst SD vill hjälpa flyktingar på plats - men med ett kraftigt beskuret bistånd. I SD:s människosyn verkar det bara vara den starke som räknas, om det inte handlar om en person som har haft turen att födas i Sverige.

Fler artiklar för dig