Ledare

I Rosenbad intet nytt?

Kommentar: Ny regering till helgen? Kristersson skyndar långsamt

En månad och en dag har gått efter att Sverige gick till val. I dag har Ulf Kristersson haft möte med talman Andreas Norlén. Många är intresserade av att veta vad förhandlingarna mynnat ut i. Beskedet blev ett förlösande antiklimax. Ingen ny regering idag. Inget besked huruvida Liberalerna kommer ingå i regeringen. Vi ses på fredag. Skynda långsamt.

Kristersson har begärt två extra dagar innan han ska presentera sin regering. Detta då detaljerna behöver sättas inan en omröstning i kammaren. Vissa tyckare har idkat kritik mot att regeringen ännu inte är på plats, men då bör tidshorisonten sättas i perspektiv: 2018 tog regeringsbildningen hela 129 dagar. 2014 tillträdde regeringen efter en knapp månad. Tidsåtgången för innevarande regeringsbildning sticker inte ut.

Det är lite fint och lite svenskt att inte stressa på i sådana här viktiga frågor. Saker skall beredas i god ordning. Konsensus skall råda runt förhandlingsbordet. Alla ska med. Vi lever i ett land där den största synden är om någon inte känner sig sedd, hörd eller överens. Två extra dagar av beredande kan vara en god investering, om utkomsten blir ett så stabilt regeringsunderlag som möjligt.

Det är lite fint och lite svenskt att inte stressa på i sådana här viktiga frågor.

—  Steven Crosson

Samtidigt är det viktigt att riket får en riktig regering med fullt mandat att leda. Läget i Europa, med Rysslands rättsvidriga krig mot Ukrainas folk och attentat i Sveriges närområde, visar på behovet av att en ny regeringen tillträder så snart som möjligt. Skynda (långsamt), alltså.

Fler artiklar för dig