Ledare

Hur många företag ska behöva gå i konkurs på grund av elpriser?

Kommentar. Dags att politikerna inför ett elpristak

I söndagskväll grät Michael Karlsson från Mönsterås i SVT nyheter när han berättade om hur han kämpade för att rädda sitt familjeföretag. Inte minst uttryckte han bördan för de anställda som riskerade att förlora jobbet. När reportaget spelades in kämpade Karlsson fortfarande för sitt företag, när det sändes hade företaget redan gått i konkurs.

Ända sedan början av pandemin har företag i servicesektorn haft stora utmaningar ekonomiskt. Inte minst har restaurangbranschen haft svårt att återhämta sig. Nu drabbas livsmedelsföretag små och stora på grund av kraftigt ökade råvarupriser, skenande priser på transporter och el. Till detta kommer stegvis ökade räntekostnader. Det är dessa företag som producerar färskvaror dagligen i Sverige.

Två dagar före valet den 11 september påstod dåvarande statsminister Magdalena Andersson att en överenskommelse redan slutits mellan EU:s länder angående elpriserna. Det nya regeringsunderlaget lovade samtidigt ett kostnadstak för elen senast 1 november. Nu kan det komma den 15 november.

Nu drabbas företagen av bristande förutseende och och genomtänkta beslut

—  Lennarth Hambre

Politikens bristande förutseende, ogenomtänkta beslut och naiva förhållande till Putins Ryssland är det pris som inte minst elberoende företag drabbats av. Inget företag ska behöva ha plötslig prishöjning på flera hundra procent på den el man är helt beroende av. Nu måste politiken snabbt ta ansvar, så att flera slipper gå samma öde till mötes som Michael Karlsson.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig