Ledare

När kommer SD-väljarna börja protestera?

Kommentar. Ännu en skandal som inte skakar partiet eller dess sympatisörer.

Gång på gång på gång. Ännu en gång har en företrädare för Sverigedemokraterna avslöjats ha kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Det är knappast en nyhet ens att ytterligare en representant demonstrerat för NMR i Oslo och gripits. Men de egna väljarnas protester, krav och ultimatum om att sluta rösta på partiet om inte förändring sker, ja de uteblir allt som oftast.

Vad beror tystnaden på? Har sympatisörerna blivit så vana vid att det parti som fått deras förtroende representeras av personer som propagerar för och sprider rasistiskt, antisemitiskt och nazistiskt tankegods att de avtrubbats? Eller så bryr de sig inte? De ser det inte som ett problem?

I hur många år har Jimmie Åkesson sagt att ingen med sådana sympatier ska ha någon plats i hans parti? Och vem minns inte hans löfte före valet om att det på listorna inte finns någon med rasistiska eller nazistiska sympatier?

Nej, inte alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister. Fortfarande samlar partiet oroliga och missnöjda väljare som proteströstar. Men om man som väljare eller sympatisör inte protesterar, om man håller tyst när det gång på gång avslöjas att SD representeras av antisemiter, rasister och nazister, vad är man då? Kanske det ändå är värt att påminna att “den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”, som Martin Luther King jr sa.

Fler artiklar för dig