Ledare

Sinnesro genom acceptans

Kommentar: Men jakten på kontroll kan bli destruktiv

Midvintersolståndet i år inträffar den 21 december klockan 22.47. Det är den mörkaste tiden på hela året. För många är det ett klockslag att se fram emot, för det är nu det vänder. Med 100 procent säkerhet så vet vi att det kommer bli ljusare igen. Den astronomiska garantin känns betryggande och skänker en viss ro till sinnet.

Med undantag av midvintersolståndet är det få saker som vi verkligen vet hur de kommer falla ut. Ekonomin, energin, klimatet och kriget i Ukraina. Hur ska det gå? Kommer det gå bra? Vi kan be och hoppas, men vi vet faktiskt inte.

Många saker ligger utanför vår kontroll. Det är saker vi inte kan förändra och som vi kanske har svårt att acceptera. För många kan det kännas tufft. Kanske är det naturligt så att brist på kontroll ska kännas svårt. Ångesten över sakernas tillstånd säger kanske att något är fel och, om möjligt, behöver åtgärdas. Oron har även den sin plats, sin funktion. Oro är en del av hur vi löser problem.

Kring himlakropparnas rörelse finns det ordning och struktur, men livet är stökigt. Jordens axel kommer vridas, men vi vet inte hur det kommer bli med allt. Tänk om det är så att ju mer vi omfamnar att vi inte har någon kontroll, desto lättare blir det att leva. Som vi ber i sinnesrobönen: Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Fler artiklar för dig