Ledare

Varför detta korståg mot föräldrars tid med barn, Timbro?

Frida Park: Skulle föräldraförsäkringen försämras finns bara förlorare

Vad i all världen har Kajsa Dovstad och Timbro emot trygga barn? Frågan kan tyckas märklig. Men i fem års tid har läkaren Dovstad, välfärdsansvarig på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, bedrivit korståg mot föräldrars tid med barnen. Det är talande att i många av hennes texter om att skära hårt i föräldraförsäkringen är barnens bästa så gott som frånvarande.

I stället skrivs det om ”lattemorsor som lallar runt” och ”inte tar sitt ansvar”, oskälig föräldralön, att lagstadgad föräldraförsäkring – eller ”skattesubventionerat familjemys” som Dovstad kallar det för – borde avskaffas. Nej, Barnkonventionens numera lagstadgade barnens bästa i främsta rummet är väl inte direkt Timbros ledstjärna i kampen mot föräldrars rätt att vara hemma med barnen medan de är små.

Det ska ärligt tillstås att barnen kan skymta förbi i förbifarten. Som nu senast i en debattartikel i Expressen, där Dovstad slog fast att inga barn far illa av att fira jul med bara en förälder och att det väl ändå hör till undantagen med ensamstående föräldrar (sic!). ”Föräldradagar ska inte vara jullov för vuxna”, skriver Dovstad. Nej, inte för föräldrarna, men kanske så för barnen vars förskolor och fritids har stängt?

Tvärt emot Dovstads ogrundade påståenden om vad barn behöver och inte är det tydligt belagt att trygghet är grundläggande för små barn, särskilt under de tre första åren. Hennes tal om att föräldraförsäkringens 480 dagar – eller 16 månader om man tar ut alla dagar i följd – är orimligt grundar sig naturligtvis inte i en analys utifrån barnets bästa. Skulle det vara den enda hänsyn samhället behövde ta skulle försäkringen snarare byggas ut.

En av Timbros blinda fläckar: Vem ska ta hand om alla barnen om föräldraförsäkringen drastiskt försämras?

—  Frida Park

I Sverige behöver inga bebisar skolas in i överfulla småbarnsgrupper innan de ens fyllt ett år. Just här finner vi (ytterligare) en av Timbros blinda fläckar: Vem ska ta hand om alla barnen om föräldraförsäkringen drastiskt försämras? De överfulla förskolorna med skriande lärarbrist?

För två år sedan skrev Kajsa Dovstad på Twitter att om föräldradagarna förkortas kommer personalbristen lösa sig på förskolorna. Eller har Timbro tänkt sig att mammor (för nog skulle det bli mammorna) ska stanna hemma utan ersättning? Inte direkt lysande jämställdhetspolitiskt.

Utspelen är inte särskilt förvånande eftersom Timbros målbild är att skatter ska sänkas till ett minimum och då måste statens utgifter minskas drastiskt. Men makthavare bör se igenom Dovstads retorik kring föräldraförsäkringen. Skulle förslagen tas på allvar finns bara förlorare.

Ett av föräldraförsäkringens främsta syften låtsas man nämligen inte om: Att ge barnet möjlighet att knyta an till båda sina föräldrar, även om de arbetar eller studerar. För barnets bästa – men även samhällets. Kanske trillar polletten ned om vi tar det på timbroitiska: Den samhällsekonomiska vinsten med trygga barn kan inte underskattas. Och nej, Sveriges främsta problem, oavsett vad Timbro och Dovstad vill få det att låta som, är verkligen inte att föräldrar vill ta hand om sina barn.

Fler artiklar för dig