Ledare

Varför utesluts politiker som visar eftertanke som partiledare?

Lennarth Hambre: Muharrem Demirok föreslås bli nya partiordförande för C

Valberedningen inom Centerpartiet har sagt sitt. Muharrem Demirok är föreslagen som ny partiledare inför valet efter Annie Lööf som varit partiets ledare över 11 år. Daniel Bäckström som är ordförande för riksdagens kristna grupp och gruppledare i Centerpartiets riksdagsgrupp, föreslås bli förste vice ordförande, Ulrika Liljeberg, tidigare kommunalråd Leksand, andre vice.

Muharrem Demirok har väckt debatt eftersom han är muslim och medlem i Svensk kyrkan. Han har sin bakgrund i kommunalpolitiken i Linköping. Det är något ett gräsrotsparti som C brukar gilla. Sedan 2022 sitter Demirok i riksdagen och är enligt sin egen berättelse en klassisk borgerlig politiker.

Det extremt liberala ungdomsförbundet inom Centerpartiet har redan höjt sin röst och ifrågasatt Daniel Bäckström som förste vice ordförande – för att han presenteras som starkt religiös. Men Cuf har inga invändningar att den partiledare som föreslås under 1990-talet dömts för misshandel två gånger. Varför är det valet lättare? Ungdomsförseelser behöver inte var något hinder, men varför är eftertanke det?

Politiken borde välkomna en person tar sig tid till eftertanke innan han levererar sina svar.

—  Lennarth Hambre

Daniel Bäckström funderade innan han svarade på frågan om han var beredd att viga samkönade par. Han har inte vigselbehörighet och hade svårt att se aktualiteten för sin egen del. När svaret gavs var det ett jakande under förutsättning att han skulle skaffa sig behörighet att viga. Politiken borde välkomna en person tar sig tid till eftertanke innan han levererar sina svar.

Hur krisande C utvecklas under Demiroks ledarskap återstår naturligtvis att se. Det kommer krävas krafttag för att undvika att partiet blir ytterligare ett av dem som skvalpar kring fyraprocentspärren.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar