Ledare

Tänk att något så viktigt som idrotten kan orsaka så mycket skada

Kommentar: Flera larm om problem inom ungdomsidrotten

Idrott kan vara något av det roligaste som finns. Det är tiotusentals barn och ungdomar som varje vecka upplever gemenskap i sportens värld. I breddidrotten formas de för att fungera i grupp, arbeta tillsammans mot uppsatta mål och lära sig hantera såväl framgång som motgång. För det får idrottsrörelsen stora bidrag från staten. Men breddidrotten är beroende av elitidrotten – det är ofta stjärnornas glans som lockar barn och ungdomar till träningarna.

Men det finns stora problem även inom elitidrotten. En av ishockeyns visselblåsare, Erik Granqvist, har precis släppt en bok om sina destruktiva erfarenheter. Nu ligger händelserna visserligen ett antal år tillbaka i tiden, men även om det blivit betydligt bättre vittnar nu aktiva spelare om att det finns mer att göra.

Det är dock inte bara ishockeyn som har problem. SVT:s Uppdrag granskning har visat att ridsporten har ledare som begår sexuella övergrepp på ungdomar. Konståkning och gymnastik pressar eliten så hårt att kroppar kan vara förstörda redan vid 19 års ålder. Det tycks finnas ett systemfel.

Tänk att något så spännande, engagerande och viktigt som idrotten kan orsaka så mycket skada. Det går inte att som Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i Uppdrag granskning hävda att idrottsrörelsen ska lösa det själv. Nej, det krävs bättre insyn och uppföljning precis som i religiösa sammanhang.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig