Ledare

Konkursad församling en varning

Kommentar: Företagande i församlingens tjänst en möjlighet och en risk

Filadelfiaförsamlingen i Kristiansand i Norge invigde 2016 en ny och fin 600 miljonerkronorsanläggning med plats för 1400 deltagare. Regionens största konferensanläggning. En satsning. Men så gick något fel. Bolaget som skapades för att driva verksamheten gick i år i konkurs. För församlingen innebär detta att stora summor är borta och att de nu tvingas hyra in sig i sina egna lokaler.

Företag startade och drivna av kyrkor är inget nytt. Katolska kyrkan har en lång historia av att engagemang i det entreprenöriella. Avlatsbrev och pastaförsäljning, byggbolag och fastigheter har sålts och drivits på uppdrag av Rom. Även Svenska kyrkans engagemang i företagande är betydande där man i dag exempelvis äger och förvaltar 460 000 hektar skog.

De senaste åren har även frikyrkorna i allt högre grad sneglat åt möjligheterna som företagandet kan erbjuda. Det är lätt att förstå varför. Varje krona räkas. Ett fik, en fastighet, en hall. Allt som bidrar finansiellt till församlingen är ju pengar som kan användas för att föra människor till tro och för att bedriva social verksamhet.

Men, och det finns ett stort men, med stora förhoppningar och stora planer finns också stora risker. Som det norska exemplet med tydlighet visar. Varje församling som funderar på att ge sig in i ett större företagsengagemang bör fundera på om det dels ligger inom kyrkans kärnverksamhet och dels om de pengar som satsas också kan förloras utan att församlingen står barskrapad.


Fler artiklar för dig