Ledare

Gasattackerna mot flickorna i Iran - så ser ren ondska ut

Kommentar: Omvärlden behöver backa upp sina protester med konsekvenser

Ren ondska, hur ser den ut? Ondska som bara är ute efter att stjäla, slakta och förgöra. Frågan är om inte gasattackerna mot skolflickor i Iran passar in på den beskrivningen. Att oprovocerat förgifta flickor som inte gjort någon något ont – hur kan man ens komma på tanken? Men de som ligger bakom attackerna i Iran ser sig nog provocerade. Av protesterna. Av flickors och kvinnors kamp för friheten och för rätten att klä sig och tro vad de vill.

Vissa menar att attackerna är ett försök att stänga skolorna för flickorna. Alltså att likt talibanerna i Afghanistan förneka flickor rätten till utbildning, till kunskap. Det är en självklar måltavla för varje förtryckare. För kunskap är makt. Och aldrig så mycket så som när vi talar om förtryckarregimer som inget hellre vill än att kuva och hjärntvätta sina undersåtar till lydnad och underdånighet. Då spelar kunskapen om fri- och rättigheter oerhört stor roll. Den kan bli en nödvändig kraft till förnyat hopp och till förändring.

Gasattackerna har med rätta väckt stor uppmärksamhet. Omvärlden förfasar sig. Omvärlden protesterar. Men är den beredd att backa upp sina protester med ytterligare konsekvenser? Det borde den.

Fler artiklar för dig