Ledare

Detta är det sista Kristdemokraterna behöver nu

Kommentar: En sårig konflikt mellan två absoluta toppnamn skakar “etik- och moralpartiet”

De senaste dagarna har Kristdemokraterna skakats av en polisanmälan från Sara Skyttedal mot Johan Ingerö avseende ofredande. Det handlar alltså om två personer i den allra innersta kretsen, som Dagen skrivit om.

Juridiken måste naturligtvis ha sin gång. Men det faktum att Johan Ingerö, en av partiets absolut mest inflytelserika arkitekter, får sluta sin tjänst som partisekreterare med omedelbar verkan sätter partiet i strålkastarljuset på ett för KD oönskat sätt, vilket Busch kommentarer om skälen bakom beslutet visar.

Såväl Skyttedal, partiets toppnamn i EU-parlamentet, som Ingerö har varit drivande i att närma partiet till SD och formulera om migrationspolitiken. Hennes utspel, många gånger rakt emot partilinjen, har senare blivit inte bara KD:s politik utan också Sveriges. Oavsett vem som har rätten på sin sida i sakfrågan visar den flod av hat som Skyttedal nu möts av, även från tidigare supporters, vad det alltför ofta kostar att våga anmäla ett övergrepp. Samtidigt pågår drev mot Ingerö, något vi vet kan leda till omfattande och farlig psykisk ohälsa.

En sårig konflikt mellan två toppnamn som väcker frågor om etik, moral, tystnadskultur och bristande ledarskap är det sista KD behöver efter ett halvår som regeringsparti, där opinionen och förtroendet dalar och kritiken duggar tätt om svikna vallöften, som också Dagens chefredaktör Felicia Ferreira kommenterade i SVT:s Aktuellt under onsdagen.

Ytterst sett handlar politik om förtroende. Partiet har inte råd med ännu en lång period av oönskat rampljus som hindrar Kristdemokraterna, och faktiskt också regeringen, från att fokusera på nödvändig sakpolitik.

Fler artiklar för dig