Ledare

Modiga nej-sägare till abortgrundlag

Kommentar: Oscarsson och Eklind riskerar att få löpa gatlopp

Mikael Oscarsson och Hans Eklind, båda riksdagsledamöter för KD, riskerar nu att få löpa gatlopp. De säger nämligen nej till grundlagsskyddad abortlag. Detta trots att Ebba Busch lovat att alla kristdemokrater kommer rösta ja. Märkligt nog är Tidöpartierna överens om att aborträtten är ohotad i Sverige, enligt en debattartikel i Expressen (9/3). Ändå vill man utreda grundlagsskydd.

Att stå bakom den aktuella lagstiftningen i rätten till abort räcker inte i Sverige. Detta fick Lars Adaktusson, då europaparlamentariker för KD, erfara när han anklagades för att ha röstat mot aborträtten i EU. Detta trots att nejet handlade om beslutsnivån och inte sakfrågan. Lars Adaktusson mötte massiv kritik i medierna och kom att sakta men säkert utmanövreras.

Frågan är om Oscarsson och Eklind kommer att göra samma upplevelse eller kommer en utredning i frågan att komma fram till att aborträtten faktiskt inte platsar i grundlagen? Det är självklart att den inte ska tillhöra svensk grundlag. Det borde fler vettiga politiker kunna konstatera. Risken är dock, som alltid, att få kommer våga eftersom man då kommer utmålas som abortmotståndare. Att KD behöver försäkra sig om att slippa återkommande anklagelser eller ifrågasättande kring stödet för abortlagen får inte leda till oseriös hantering av grundlagarna.

Fler artiklar för dig