Ledare

Liza-Maria Norlin är i mångt och mycket Ingerös raka motsats

Kommentar: Ny partisekreterare ett tecken på ett skifte inom KD?

Efter anklagelser om sexuellt ofredande mot Europaparlamentariker Sara Skyttedal fick Kristdemokraternas nyckelspelare, tidigare presschef, policyansvarig och spinndoktor, Johan Ingerö avgå som partisekreterare. Ebba Busch menade dock att det var Ingerös bristande insats som partisekreterare som avgjorde hans framtid inom partiet, inte anklagelserna. Med tanke på Ingerös oerhörda inflytande över partiet på senare år var det en och annan som såg uttalandet som att han kastades under buschen (sic!).

Nu har dock en efterträdare utsetts. En med helt annan framtoning och betoning än den tidigare. Liza-Maria Norlin har mångårig erfarenhet från partiets toppskikt och kommer närmast från sin roll som framgångsrik kommunpolitiker i Sundsvall.

Missionärsbarnet, pingstvännen, entreprenören och författaren Norlin är klassisk kristdemokrat som bland annat värnar bistånd, klimat och omsorgen om utsatta. Inte riktigt det vi är vana att förknippa den tidigare partisekreteraren med. I vissa avseenden till och med Ingerös raka motsats.

Partisekreterare har en viktig roll i varje parti, inte minst internt. Och när partiledaren själv är upptagen med att sitta i regering blir partisekreterarens uppdrag än tyngre. Liza-Maria Norlin har alltså alla möjligheter att göra stort avtryck. Är det alltså mjukare KD-tongångar att vänta efter år av hårdare tag och högersväng?

Ebba Buschs tal på kommun- och regiondagarna betonade klassisk kristdemokrati där familjen är den absolut viktigaste brottsförebyggande åtgärden, partiet driver även stärkta familjehem och dubbeldagar för föräldralediga. KD-tongångar som känns igen, men mer från Alf Svenssons och Göran Hägglunds dagar, lite mindre från Ebba Buschs. Det är egentligen inte så konstigt. Ingerö var noga med att den mycket unga och första kvinnliga kd-ledaren Ebba Busch inte fick framstå som vek eller blid. Hon var tvungen att vara en stark ledare som pekade med hela handen. Det är knappast en slump att hon inte ville bli social- eller civilminister med ansvar för mjuka frågor. Näringsminister fick det bli i stället, lite tuffare.

Kanske blev det hårdföra för hårt även för Busch?

—  Frida Park

Men kanske blev det hårdföra för hårt även för Busch? Partistyrelseledamoten Elisabeth Lann skrev nyligen en debattartikel i Göteborgs-Posten där hon motsatte sig att Ebba Busch kallades för ”slug” och betonade att partiledaren alltid värnat de mjuka frågorna, som en spikrak kurs. Oavsett hur rak den kursen de facto varit vinnläggs det alltså just nu en hel del för att visa på hur mjukt, varmt och familjevänligt partiet – fortfarande – är.

Att orda om det är ju enkelt. Svårare är nog att få det genomfört i praktisk politik. Med tanke på Tidöpartiernas, minst sagt hårda, avtal kan man med fog fundera på hur mjukt KD ens kan vara om man vill sitta i regeringen Kristersson där varje mjukare utspel retar upp Åkesson vars voteringsknappar man är beroende av. Å andra sidan, när nu övriga tre samarbetspartier är tämligen eniga om att vilja tävla i att vara hårdföra, ja då finns ju alla möjligheter för KD att positionera sig som regeringens varma röst. Det är nog ingen slump att Liza-Maria Norlin i dag presenterades som ny partisekreterare för Kristdemokraterna.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig