Ledare

Inte bara att ”tuta och köra” med gårdsförsäljning

Kommentar: Lite omtanke och eftertanke vore nog bra.

Den gamle folkpartiledaren Gunnar Helén lär ha sagt “att vara liberal är att vara kluven”. Med den logiken är numera hela svenska folket folkpartister. Det handlar naturligtvis om alkoholen. Sju av tio svenskar vill tillåta gårdsförsäljning. Men tre av fyra svenskar vill ha kvar Systembolagets ensamrätt på att sälja alkoholhaltiga drycker.

Vän av ordning säger kanske att detta faktiskt inte går ihop? Man kan ju inte vilja ha kvar ett monopol och slopa det samtidigt! Det stämmer. Det går inte ihop.

Mitt i denna cocktail av motsägelser sitter socialminister Jakob Forssmed (KD) och L:s folkhälsopolitiske talesperson Jakob Olofsgård. Den förre uppmanad att avgå av Timbro om gårdsförsäljningen inte införs snart å det snaraste. Den senare omtalas i nedsättande ordalag av LUF på grund av sin tro och sin Gud.

Timbros vd Benjamin Dousa menar att det bara är att “tuta och köra”. Det är kanske just det vi inte ska göra. Risken finns att gårdsförsäljningen riskerar fungera som en trojansk häst som slår helt omöjliggör alkoholmonopolets fortsatta existens.

Alkohol är inte en vara som vilken som helst. Många har problem att hantera alkoholen. Och många riskerar att drabbas indirekt av missbruk. Därför krävs eftertanke. Timbros egna mål med Systembolaget? Jo, dess avskaffande.

Man kan ju vara av den åsikten att Systembolaget bör avskaffas. Det kan vara välgörande med en seriös debatt om alkohol och socialpolitik. Men var då ärlig med att det är avskaffandet som är målet och gå inte bakvägen genom gårdsförsäljningen.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar