Ledare

Ska man kunna mörda ett ofött barn ostraffat?

Kommentar: Dags för KD att verka för en proposition som slår fast att foster kan vara brottsoffer

En 20-årig höggravid kvinna hittas mördad i Örebro. En man är anhållen och häktad, på sannolika skäl, för mord på kvinnan. Men inte på barnet i hennes mage. Elisabeth Andersson, senioråklagare säger till NA att enligt juridiken blir det inte ett liv förrän barnet är fött. Alldeles oavsett att det är olagligt att abortera foster i 22:a veckan eftersom barnet då är livsdugligt. Alldeles oavsett att barnet räknas som barn långt före det har gått graviditetens fulla 40 veckor. Men svensk juridik tar alltså inte hänsyn till detta.

Visserligen säger Andersson att det faktum att kvinnan var gravid nog kommer påverka mannens strafflängd. Men det är alldeles orimligt att det är möjligt, av hedersskäl eller andra motiv, att mörda en gravid kvinna och bara behöva stå till svars för det ena av två liv man utsläckt. Två till straffpriset av en?

Den här ledarsidan har tidigare skrivit om att män som tvingar någon till abort bör dömas till dråp. Den som mördar en mamma och hennes barn bör få stå till svars för två mord, inte ett, oavsett om barnet befinner sig i sin mammas mage eller inte.

Det här är inte första gången, och sannolikt inte sista, som liknande situationer uppstår. Det är hög tid för politikerna att se över lagen. När två människor mördas är det dubbelmord. Och inget annat. KD-politiker sa till Dagen att det här är orimligt och behöver ses över. Nu sitter KD i regeringen, när kommer propositionen?

Fler artiklar för dig