Ledare

Ica-fallet visar att kärlek till pengar är roten till allt ont

Kommentar: Oligopolet i livsmedelsbranschen problematiskt

Nu ska insiderhandel vid utköp av Ica från börsen prövas. I november 2021 lade Icahandlarnas förbund och AMF ett utköpsbud som senare godtogs. Börskursen rusade, vilket den redan börjat göra flera veckor innan budet blev officiellt. Ekobrottsmyndigheten misstänkte insiderbrott.

Misstankarna är riktade mot 18 personer för insiderbrott, sex av dem för brott i normalgraden och 12 för grovt insiderbrott. Alla är Icahandlare, finns med i styrelsen för Icahandlarnas förbund eller är anhöriga eller anställda inom Ica.

Livsmedelsbranschen i Sverige kännetecknas av oligopol. Konkurrensen är begränsad där grossistverksamheten delvis har korsvist ägande och Ica har en 50-procentig marknadsandel. Ica:s framgång har under en lång följd av år utvecklat verksamhet som visar på hög kompetens och kvalitet där man ofta påtalar att det också finns en intern konkurrens genom flera Icahandlare på orten.

Inte desto mindre grinar hela proceduren kring de åtalade vid utköpet av Ica illavarslande girighet. Ingen är dömd och rättvisan ska ha sin gång men det finns alltid en frestelse för dem som redan har att skaffa sig mer. Girighet som en av de sju dödssynderna lurar runt hörnet. Det gäller för den som har mycket eller lite och för den som alltid åtrår att få mera. Kärleken till pengar är roten till allt ont och har skapat ett omfattande lidande, också för dem som drabbas av andras girighet.

Fler artiklar för dig