Ledare

Har Sam Hallam något att lära präster och pastorer om ledarskap?

Lennarth Hambre: Kyrkan behöver återerövra passion och engagemang

Sveriges nya förbundskapten i ishockey Sam Hallam, har tillsammans med laget vunnit tre av fyra förberedande turneringarna inför ishockey-VM som spelas just nu. Att ha en mentalitet av att alltid vilja vinna är viktigt för Sam Hallam.

I en intervju med Jonas Andersson (SVT-play) svarar han på frågor om ledarskap. Vissa aspekter han betonar känns särskilt angelägna även för kyrkan. Han berättar om vilka förebilder han själv haft som ledare, nämner om förmågan att presentera ett budskap och vad passion och engagemang betyder.

Sam Hallams exempel kring sina egna förebilder berättar något om honom själv. Uppväxt i en tid där laget betonades före jaget blir Tommy Söderberg, Conny Evenson och Bengan Johansson som landslagsledare tydliga exempel.

Det som sticker ut är Hallams påstående att 70 procent av det viktigaste i ishockey är en mentalitet av relation, passion och engagemang. Att kunna resa sig efter en förlust och att ta nya tag efter motgångar. Endast 15 procent anser han är taktik.

En ny generations framgångsrika hockeycoacher växer fram som på ett liknande sätt betonar goda relationer med spelarna för att skapa trygghet. Ytterligare ett exempel är Martin Filander, coach i IK Oskarshamn som blev utsedd till årets tränare.

Har då kyrkans ledare något att lära av Sam Hallam? Elitidrott är ingen lek. Det många av oss njuter av på tv-skärmar eller på arenor handlar om extrema ansträngningar och i vissa fall utslagning av dem som inte når ända fram. Visserligen är elitidrottare medvetna om villkoren men konsekvenserna är ofta brutala och ibland väldigt kännbara.

Kyrkan har en annan kultur och här går laget fortfarande före jaget. En sund kyrklig gemenskap inbjuder alla att få vara med. Kyrkan är i sitt väsen inkluderande. Inte desto mindre krävs ett ledarskap som kan föra gemenskapen framåt. När Sam Hallam betonar passion och engagemang framför allt annat har vi något att haka tag i. Det kyrkan kallar överlåtelse ser ut att ha större betydelse än någon annan faktor.

Inte sällan möter vi motgångar, gör misstag eller misslyckas i det kristna livet. Att vara ödmjuka i att lära av misstagen, ta nya tag och hålla ut är avgörande faktorer. En kultur av passion och engagemang övertrumfar det mesta vi kan lära oss. Passion handlar om inställning mer än kunskap. Engagemang fokuserar kraft mer än förmåga. I en värld fylld av i första hand rationella resonemang och argument där risken är att passion inte platsar förlorar kyrkan mark. Idrotts- och eventarenorna är fyllda av passion och känslor. Människor behöver få utlopp för sina passioner även inom församlingens liv och gemenskap.

Kyrkan i stort behöver präster, pastorer och lokalt ledarskap som har förmåga att med Guds Andes hjälp väcka passionen över Jesus. På samma sätt som idrotten ofta har en stab av ledare behöver kyrkan flera ledare som ser och balanserar varandra. Det gäller att skapa en kultur som tar vara på resurserna och engagemanget och på så sätt återerövra tron på den lokala församlingen.

Fler artiklar för dig