Ledare

Saliga sånger på SVT gör ingen besviken

Kommentar: Sånger med förkunnelse behöver få en renässans

Alla tiders sånger med kristna musiker i Nashville, blir Saliga sånger på SVT denna vecka. En stor samling kristna artister sjunger och spelar den kristna sångskatten i modern tappning. De som drömmer om en ny serie av Minns du sången kommer att kunna beröras av det som författats under senare decennier i moderna arrangemang.

Den förkunnande sången har inte första plats i de flesta av frikyrkorna längre. Det mesta av sången har fått en karaktär av lovsång i modern tappning. Absolut inget fel med det. Lovsångerna har i stor utsträckning vitaliserat gudstjänsterna som i mindre utsträckning samlar människor som inte har en personlig tro.

I en tid då även frikyrkan riskerar att professionaliseras är det anställda eller människor med stor vana att framträda som har tillgång till det som sker från scenen eller i förgrunden i gudstjänsten. Följden kan bli att det personliga vittnesbördet eller livsberättelserna av vanliga kristna har kommit att hamna i bakgrunden.

Att kristna delar andliga erfarenheter har inte bara sin plats i vardagen utan också i gudstjänsten

—  Lennarth Hambre

Den förkunnande sången ligger väldigt nära den personliga berättelsen. Att kristna delar andliga erfarenheter, brottningskamp med tvivel eller trosvissa upplevelser har inte bara sin plats i vardagen utan också gudstjänsten. Att odla en sådan kultur i församlingarna hjälper och tränar vardagsmänniskor att berätta om sin tro och vandringen med Jesus Kristus. Saliga sånger kommer inte att göra någon besviken, varken musikaliskt eller i fråga om den personliga livsberättelsen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig