Ledare

Elefanten i rummet var och är Trump

Kommentar: Att väljarna skulle glömma 2020 är osannolikt.

Elefanter är sympatiska djur. De lever i flock. De har ett festligt utseende. De verkar ha kul när de badar. Det amerikanska republikanska partiets symbol är en elefant. Det är på många sätt passande.

När de republikanska politikerna som aspirerar på presidentposten strålade samman för den andra debatten handlade mycket om just Dumbo. Närvarande var bland andra tidigare vicepresident Mike Pence, affärsmannen Vivek Ramaswamy, Floridas guvernör Ron DeSantis och tidigare FN-ambassadör Nikki Haley. Men elefanten i rummet, det var Donald Trump.

Trump har valt att inte delta i debatterna. För nomineringen är hans ändå. Det hela är givetvis mycket arrogant. Men Trumps tycks ha rätt. Trots att det finns flera intressanta republikanska kandidater har den tidigare presidenten ett monumentalt överläge gentemot de andra. Trump har i skrivande stund stöd av runt 55 procent av de republikanska väljarna. Tvåan De Santis enbart 15 procent.

Det tycks som att valrörelsen 2024 kommer bli en repris från 2020: en kamp mellan Trump och Biden. Även om den brottsanklagade Trump kan komma att ta hem den republikanska nomineringen med viss enkelhet är det mer tveksamt huruvida han kommer kunna återvinna presidentskapet. 2020 kom i princip att bli en folkomröstning. Ja eller nej till Donald Trump. Och svaret blev då nej. Att den amerikanska befolkningen skulle ha glömt detta är tveksamt. För en väljare glömmer aldrig. Precis som elefanten.

Fler artiklar för dig